Oekraïne centraal op G20-top: gezamenlijke verklaring over oorlog in de maak
Wereldleiders werken op de G20-top op het Indonesische eiland Bali aan een gezamenlijke verklaring over de oorlog in Oekraïne. Volgens persbureau Reuters, die een conceptversie heeft ingezien, veroordelen daarin de meeste leden van de G20 de oorlog die Rusland begin dit jaar is begonnen.
De zogenoemde ontwerpverklaring is geen unanieme veroordeling van de oorlog. De landen benadrukken ook dat er ‘verschillende opvattingen’ leven over de situatie en de sancties tegen Rusland. Ook zeggen de leiders dat de G20-top niet de plek is om veiligheidsproblematiek te bespreken.
Maar het “immense menselijk leed” en de gevolgen van de oorlog baren de leiders die de verklaring zullen ondertekenen wel grote zorgen. Zo is Oekraïne een belangrijke graanproducent en heeft de oorlog de energiemarkt op zijn kop gezet.
Op uitnodiging van de Indonesische president Widodo sprak de Oekraïense president Zelensky dan ook aan de start van de G20 de wereldleiders op de top toe via een videoverbinding. Hij riep Rusland op om zich terug te trekken. “Ik ben ervan overtuigd dat dit het moment is waarop de verwoestende Russische oorlog moet en kan worden gestopt.”
Ook de ontmoetingen tussen de G20-leden staan in meer of mindere mate in het teken van de oorlog in Oekraïne en de gevolgen daarvan. Zo herhaalden de Franse president Macron en zijn Chinese ambtgenoot Xi hun standpunt dat het gebruik van kernwapens in de oorlog voorkomen moet worden.
“Een einde maken aan de escalatie en het omgaan met de gevolgen van de oorlog in Oekraïne, de meest kwetsbare economieën ondersteunen, het koolstofarm maken van onze economieën en het beschermen van de biodiversiteit. Frankrijk en China zijn vastbesloten”, schreef Macron op Twitter na de ontmoeting.
Macron en Xi bespraken verder de financiële steun aan andere landen voor het ontwikkelen van hun economie.
Later heeft Xi ook een ontmoeting met de Australische premier Albanese. Hij kijkt uit naar een constructief gesprek. Het is voor het eerst sinds 2016 dat er een dergelijke ontmoeting tussen de leider van China en Australië is geweest. De betrekkingen tussen beide landen zijn afgelopen jaren bekoeld.
Lees verder bij de bron van het artikel