NAVO en VS houden voet bij stuk over Russische eisen
De NAVO blijft open voor nieuwe leden, en Oekraïne beslist uiteindelijk zelf of het lid wordt van dit bondgenootschap. Dat is kort samengevat het antwoord vanuit Washington op de eisen van Moskou, dat juist de garantie wil dat het buurland zich nooit bij de NAVO zal aansluiten.
De exacte inhoud van de geschreven brief, die vandaag is afgeleverd aan het Kremlin, blijft geheim. Maar de Amerikaanse minister Blinken van Buitenlandse Zaken vatte de inhoud samen op een persconferentie.
“Ik verwacht binnenkort met meneer Lavrov (zijn Russische ambtgenoot, red.) te spreken zodra Moskou hem gelezen heeft”, zei Blinken. Volgens hem houden de VS en Brussel voet bij stuk in hun steun aan Oekraïne, maar kan er ook worden gepraat over een diplomatieke uitweg. “Het is aan Rusland hoe ze hierop reageren.”
Kleine concessies
Volgens Blinken komt de Amerikaanse reactie en die van de NAVO overeen met de kernwaarden die het bondgenootschap de laatste weken heeft herhaald. De soevereiniteit van Oekraïne en de vrije keuze voor landen om lid te worden van de NAVO blijven het hoofduitgangspunt, zei de minister. Hij liet wel doorschemeren dat er kleine concessies zijn voorgesteld, maar gaf dus geen details.
De spanningen tussen Rusland en het Westen zijn de afgelopen maanden hoog opgelopen. President Poetin heeft ruim 100.000 militairen verzameld bij de Oekraïense grens. Rusland ziet de oostwaartse NAVO-expansie als een bedreiging. Het land eist dat Oekraïne nooit lid zal worden en dat NAVO-troepen zich terugtrekken uit Oost-Europese landen als Bulgarije en Roemenië.
Waarom Rusland de groeiende invloed van NAVO zo problematisch vindt, zie je in deze uitlegvideo:
Poetin heeft gezegd dat Rusland kan overgaan tot “militair technisch optreden” als Brussel en Washington de veiligheidseisen negeren.
Ook vanuit Brussel is vandaag een brief aan Moskou verstuurd. Daarin wordt Rusland opgeroepen tot deëscalatie en er staat volgens NAVO-chef Stoltenberg in dat diplomatie de enige oplossing is.
Onaanvaardbaar
Volgens persbureau DPA staan ook in het geschreven antwoord vanuit Brussel geen grote concessies. De eisen van het Kremlin zouden onaanvaardbaar worden genoemd.
Er zou wel gesproken kunnen worden over vermindering van risico’s bij militaire activiteiten of oefeningen. Ook wordt volgens de diplomaten ingezet op betere communicatielijnen tussen Oost en West.